Yaşam

Dalgıçlar Neden Suya Sırtüstü Dalıyor?

Konu deniz, havuz üzere yerlerde yüzmeye geldiğinde suya nasıl dalacağınız büsbütün sizin yaratıcılığınıza bakıyor. Bu bağlamda suya dik olarak girdiğiniz ve birçok yerde ‘çivileme’ halinde geçen dalış halinden farklı taklalara kadar geniş bir yelpaze önünüze açılmış oluyor.

Fakat iş profesyonellik düzeyine gelip cümbüşten çıktığında, her bir faktörü gözden geçirerek her adımınızı verimli kılmanız gerekiyor. Profesyonel dalgıçların yaptığı da tam olarak bu olsa da birçok kişi, kendini geriye yanlışsız bırakarak dalgıçların tam olarak nasıl bir randıman elde ettiğini bilmiyor.

Hâlihazırda bildiğimiz biçimde neden atlamıyorlar?

Bunun birkaç sebebi bulunuyor lakin olay akışına nazaran sıralayalım. Öncelikle bottan suya atlamak, botun dengesini bozup öteki dalgıçların yanlış halde dalış yapmasına ve kendilerini sakatlama riskine girmelerine sebep olabilir.

Bunun akabinde suya atladığınızda üzerinizde olan ancak sıkı şekilde bağlanmamış ekipmanların suyun tesiriyle savrulması riski bulunuyor.

Bu, başlı başına sakatlıklara sebep olabilir. Bir de yüzüstü atladığınızı düşünelim

Bu senaryoda ise maskeniz direkt suyla temas ettiğinden başınızdan çıkma riski oluşur. Çıkmazsa da suyla yapılan hızlı ve direkt temas sebebiyle maske, yüzünüze çarparak baskı uygulayacaktır.

Bu da sağlıklı bir dalış tecrübesinin önüne geçer ve uzun vadede sıkıntılar ortaya çıkarabilir.

Peki sırtüstü kolunca ne değişiyor?

Öncelikle dalgıçların üzerinde bulunduğu bot, bu sayede olabilecek en az sarsılmayı yaşıyor. Öte yandan biliyoruz ki dalgıçların sırtında, kayda paha yükü olan oksijen tüpleri bulunuyor.

Geriye hakikat kendilerini bıraktıklarında öncelikle tüpler suyla temas ediyor ve bir nevi bedenin kalanı için yolu açmış oluyor. Öne gerçek atlandığında ise bu tüpler, tartı yapmış oluyor.

Bu sayede maskeleri de suyla direkt temas etmiyor

SportDiver

Zaten dalış yapmadan evvel dalgıçlar, bir elleriyle maskelerini, başka elleriyle de ekipmanlarını tutuyor. Yüzüstü yapılan bir dalışta dediğimiz üzere hem maske yüze ziyan verebilir hem de yüzden düşme riski artar.

Bunun dışında kullanılan bir prosedür daha var

Dressel Divers Club

Daha çok sinemalardan aşina olabileceğiniz bu yol, burun deliklerini kapatıp dik biçimde suya giren çocukları andırıyor.

Bu teknikte dalgıçlar, otururken yaptıkları üzere tekrar maskelerini ve ekipmanlarını tutuyorlar ancak bu sefer botun üzerindeki sabit bir platforma çıkıp, büyük bir adım atarak suya giriyorlar.

Bu sistemde adımın büyük olması değerli. Çünkü oksijen tüpünün bota çarpmayacağı kadar ara açmak gerekiyor. Bu yüzden pek de amatör dalış yapanların tercih ettiği görülmez.

Bunlar, başta da söylediğimiz üzere profesyonel dalgıçlar için en verimli dalış yolları olarak biliniyor. Ama siz, kendi dalış sistemleriniz tarafında (sağlığınızı tehlikeye atmadığınız sürece) istediğiniz üzere yaratıcı olabilirsiniz. Kendi sıra dışı teknikleriniz varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

  • Kaynaklar: Underwater Kinetics, Koox Diving, Dressel Divers, The Sydney Morning Herald

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu