Ekonomi

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal; Buğday Üretiminde 30 Yılın Rekoru Kırıldı

İzmir Ege Medya Platformu üyesi gazeteci yazarlarla İzmir’de bir toplantıya gelen TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Verimli bir üretim dönemi geçirdiklerini anlatan Güldal, “2023 yılı oldukça verimli bir hasat dönemi oldu. Buğday, arpa gibi hububat üretiminde Türkiye’nin son 30 yılda görmediği rekor yıllar sonra geldi” dedi.

 

TMO’nun Türkiye’de haşhaş üretimine izin veren tek yetkili kuruluş olduğunu vurgulayan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Tesislerimizde ürettiğimiz morfin ve benzeri ürün türevleri başta ilaç sektörü olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmakta ve ihracatını yapmaktayız. dünyaya. Dünyada çok az böyle tesis var. Dünyada bunu yapabilen birkaç ülkeden biriyiz. TMO bu tür başarılı çalışmalara imza atmaya devam edecektir.”

 

TMO ÇİFTÇİ DOSTU

İyi günde ve kötü günde her zaman üreticinin yanında olduklarını kaydeden Güldal, TMO’nun kötü günde çiftçinin dostu olduğuna ve bunu her fırsatta gösterdiğine işaret etti.

 

Güldal, Toprak Mahsulleri Ofisi olarak asıl görevlerinin hububat olduğunu belirterek, daire hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

Güldal, tahıl kümeleri dediğimiz buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik ve mısır gibi ana ürün kümelerinde 17 ürün için üretici bazında düzenleme yaptıklarını ifade etti.

“Bunların dışında Cumhurbaşkanı tarafından bize verilen görevler var. Biliyorsunuz fındık Karadeniz için çok önemli. Kuru üzüm, başta Manisa olmak üzere Ege Bölgesi için çok önemli ve değerlidir. Bir dönem Aydın’da Kuru İncir, Malatya’da Kuru Kayısı alım görevini yaptık. Bunların dışında istisnai ekstra görevlerimiz var” dedi.

 

TÜRKİYE’DE Haşhaş ÜRETİMİNE İZİN VEREN TEK YETKİLİ KURUM

TMO ve Tarım şubeleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Ahmet Güldal, Türkiye’de haşhaş üretimine izin veren tek yetkili kurumun Toprak Mahsulleri Ofisi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

 

“Kurum olarak haşhaş ekimine izin veriyoruz. İzin verdiğimiz yerleri de kontrol ediyoruz. Haşhaş kapsülleri alıyoruz. Afyon’daki fabrikamızda öncelikle haşhaş türevleri üretmekte ve büyük bir kısmını yurt dışına ihraç etmekteyiz. Bir kısmını da yurt içine ihraç ediyoruz.

 

DÜNYADAKİ AZ TESİSLERDEN BİRİNE SAHİBİZ

Morfin ve diğer eser türevleri başta ilaç sektörü olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Türkiye’de bunu yapan tek birim TMO’dur. Bu üretim tesisimizin dünyada ayrı bir yeri var. Dünyada çok az böyle tesis var. TMO bu alanda dünyada saygın bir yere sahiptir. Dünyada çok az ülke bunu yapabilir. TMO olarak dünyada bu alanda değerli bir yere sahip olmak ülkemizde değerli bir ayrıcalıktır. Özellikle ilaç sektörümüzü düşündüğümüzde ülkemiz için son derece değerlidir.

 

DÜNYA GÜNDEMİ TAHIL KORİDORU

Besinlerin temeli tahıllardır ve önce buğday gelir. Buğdayın anavatanı Türkiye’dir. İlk çalışmamız aynı zamanda dünyanın en stratejik çalışmasıdır. Neden stratejik diyoruz? Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıktığında neler konuşuldu. Tahıl koridoru. Kimse başka bir işin koridorunu sormuyor. Tahıl koridoru dünyanın en değerli gündem maddelerinden biri. Çünkü besinin temeli buğdaydır. Bu nedenle gerekli değilse, kısıtlanırsa iş yerinde açlık veya yetersiz beslenme olacaktır.

 

SON 30 YILIN REKORU REKORU

Bugünlerde verimli bir üretim döneminde yaşıyoruz. 2023 yılı çok verimli bir hasat dönemi oldu. Uzun yıllar sonra Türkiye’nin son 30 yılda görmediği buğday arpa gibi bir tahıl hasadı var. 2022’de verimlilik arttı. Bu yıl ise 2023’te daha verimli bir dönem yaşanıyor. Bu yıl 21 milyon ton buğday, 8,5 milyon ton arpa ve 8,5 milyon ton mısır üretimimiz söz konusu. 2023 yılında verimde rekor bir yıl geçirdik.

 

2021 YILINDA BÜYÜK BİR KRİZ GEÇİRDİK AMA TMO SAYESİNDE AŞTIK

2021 yılında Türkiye tarihinin en şiddetli kuraklık dönemini yaşadı. Bu dönemde Pandemiyle tam da aynı zamana denk geldi. Gıda ana hammadde tedarik zincirinde önemli aksamalar yaşandı. Pandemi döneminde dünya ve Avrupa’da marketlerin rafları boştu. Ülkemizde büyük bir kuraklık oldu ve büyük bir verim kaybı yaşandı. Ama bu TMO sayesinde hissedilmedi. Türkiye’nin tahıl ihtiyacını yurt dışından karşılayarak büyük bir zulümden kurtulduk. Hiçbir şey eksik değildi. Bulgur, pirinç, makarna gibi temel tüketim konularının hiçbirinde Türkiye’de kelime sıkıntısı yoktu. Üstelik fiyatlar artmadı.

 

ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN

Hasatta yüzde 80’e ulaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız 6 Haziran’da hububat alım fiyatlarını açıkladı. Ekmeklik buğday için 8.250 TL + 1.000 TL, arpa için 7.000 TL + 500 TL prim ile fiyat açıklandı. Bu fiyat üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

 

SATIN ALMA PUANINI 510’DAN 590’A ÇIKARDIK

TMO alımlarında özellikle hasadın başlangıcında atama dönemine ilişkin yaşanan sorunlardan bahsedilmiştir. Aslında sistemimizde bir sorun yok. Sistem çok iyi çalışıyor. Ancak herkes aynı saatte işi teslim etmek istediği için bazı yerlerde randevu sistemleri kilitlendi. Analizini de bulduk. Randevu deposu sayımızı artırdık. Geçen yıl 510 alım noktası açtık. Bu yıl itibari ile 590 adet alım noktasına çıkardık. Bazı illerimizde ekim ayına kadar randevuları açtık. Ekim ayında yapımcı eserini teslim edebilir. TMO çalışanları hafta sonu tatil bile yapmadan yoğun mesai harcadı. 3.000 kişilik ekibimizle seferber olduk. Merkez ofisteki çalışma arkadaşlarımızın da üçte ikisi işe gitti.

 

GÜNLÜK 200 BİN TON İŞİ 1 MİLYAR 600 MİLYON TL’YE ALIYORUZ

Günde ortalama 200 bin ton iş alıyoruz. Bu kolay bir şey değil. Maddi değeri deyince herkes daha doğru anlıyor. 200 bin tonun nakit karşılığı yani günlük satın aldığımız eser miktarı 1 milyar 600 milyon TL. Ayrıca TMO olarak satın aldığımız her işin bedelini 30 gün içinde üreticiye ödüyoruz.

Ürün satın alırken kalite kümelerinin kalitesini tespit eden cihazlarımız mevcuttur. Protein, hektolitre, taşlı, işin topraklı yapısı, pas hastalığı, zayıf tane, ilaç durumu gibi 7-8 parametremiz var. Numuneden 30-40 saniyede sonuç alabiliyoruz. 4 kalite kümesinde eserler alıyoruz. Tüm bu kalite oranlarının farklı fiyatları vardır.

 

TÜRKİYE’NİN EN DEĞERLİ TARIM ŞEHRİ İZMİR

Türkiye’de tarımsal ihracatın en çok yapıldığı bölge olduğunu ifade eden Güldal, Manisa, Aydın gibi bölgenin eserlerinin de İzmir’den ihraç edildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan İzmir’in ihracat, turizm ve ticaretiyle ön plana çıktığını ifade eden TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiye’nin en önemli tarım kenti olduğunu belirten İzmir, en önemli illerinden biri. üretimi ve potansiyeli ile tarımda önemli şehirler. başkenti ilan etti.

 

SÜT KENTİ İZMİR

İzmir’in Türkiye’de en çok süt üreten şehir olduğunu kaydeden Güldal, “Bu nedenle İzmir’de ulusal ve uluslararası süt zirvesi yaptık. İzmir’in zeytini, zeytinyağı, otları çok güzel ama İzmir’in tarımsal ekonomik maliyeti çok daha yüksek. Başta süt olmak üzere hayvansal ürünlerde çok önemli bir potansiyele sahiptir. Türkiye’nin süt ihtiyacının çok önemli bir kısmı, en az yüzde 20’si İzmir’de üretiliyor.

İzmir Ege Medya Platformu Lideri Ahmet Kaplan ise Tarım Müdürlüğü’nün stratejik bir kesim olduğuna işaret ederek, “Bu noktada TMO çok değerli misyonlar üstlenmiştir ve bunun Türk tarımının geleceği için çok değerli olduğunu, gazeteciler ve gazeteciler olarak tarım sektöründe farkındalık yaratmaya yönelik bu toplantılara önem verdiklerini ifade ettiler. .

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gazipasaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu