Haber

Numan Kurtulmuş: Azerbaycan milletine başsağlığı diliyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İran’da Azerbaycan Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, “Tek millet, iki devlet anlayışıyla çok yakın ilişkiler sürdürdüğümüz Azerbaycan milletine başsağlığı diliyoruz. Bu olayı da tam olarak aydınlatır ve dünya kamuoyuna bunun arkasındaki asıl meselenin ne olduğu netleşir. Umarız gündemde olur” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, partisinin Kütahya’da il teşkilatının düzenlediği mitinge katıldı. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, İran makamlarının Tahran’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyla ilgili olayı tam olarak aydınlatmasını umduklarını belirterek, “Tahran’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yönelik hain ve sapkın saldırı. Allah rahmet eylesin” dedi. Allah rahmet eylesin Bu hain olayı kınıyor ve lanetliyoruz.Uluslararası misyonun uluslararası hukuk çerçevesinde korunmasının en hayati sorun olduğunun altını çizmek isteriz. dünyayı değiştirmiş bir ülkedir.tek millet iki devlet anlayışıyla çok yakın ilişkiler sürdürdüğümüz azerbaycan milletinin başsağlığı diliyoruz.irani makamları da bu olayı eksiksiz bir şekilde aydınlatarak asıl sorunu geride bırakacaktır. dünya kamuoyunun gündemine getiriyoruz. Umarız” diye konuştu.

İsrail’in Cenin mülteci kampına düzenlediği ve 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırının insanlık suçu olduğunu belirten Kurtulmuş, “İsrail’in Filistin’deki Cenin mülteci kampına düzenlediği saldırıda 9 masum Filistinli şehit oldu.” ona merhamet et. Aralarında yaşlı bir hanımın da olduğu gelen haberler arasında. Bu ilk değil, öyle görünüyor ki İsrail’in saldırganlığı ve vahşeti son olmayacak. Çünkü dünya siyasetindeki bu çalkantılar, bu telaşlar ortaya çıktı. Ne yazık ki bölgenin bu kadar istikrarsız bir şekilde devam etmesi en çok İsrail’in işine geliyor. İsrail bu pervasızlığı, bu saldırganlığı, bu hukuksuzluğu sürekli sürdürüyor ama kendine güvenmeye devam ediyor. İslam dünyasının iç dünyasında ne yazık ki bir çelişki ve bölünme var. ve bölgedeki siyasi istikrarsızlıktan yararlanmak. Cenin, uluslararası hukuk açısından Filistin Devleti’nin bir toprağıdır. Böylece başka bir ülkenin topraklarına saldırarak ve oradaki insanları vahşice katlederek savaş hatası yapmaktadır. Uluslararası hukuka aykırıdır. İsrail’in ‘Biz bunları yaptık kar kaldı’ diye düşünmemesi gerektiğini şiddetle savunuyoruz. Yaptığı her zulüm aslında İsrail’i kendi kanına boğacak bir adımdır. Ne yazık ki uluslararası sistem açısından da büyük bir zayıflığa işaret ediyor. Bu insanlığın ortak suçudur. İsrail kadar sessiz kalanların da suçlu olduğunu ifade etmek isterim.” ‘DİĞER ÜLKELER SAVAŞIN UZATMASINI VE UZATILMASINI İSTİYOR’ ABD Başkanı Biden’ın Ukrayna’ya açıkladığı yeni silah, mühimmat ve tank desteğinin açıklandığını belirterek, bölgedeki savaşı daha da alevlendireceğini söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Özellikle tüm dünyanın konuştuğu önemli bir gündem maddesi de Biden’ın dün ABD ve Almanya’nın Ukrayna’ya ek mühimmat, silah ve tank sevkiyatı gerçekleştireceğine dair açıkladığı bilgiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın inisiyatifleri ve diplomasi alanındaki dirayetli çıktıları.Her iki taraftan heyetler geldi.Neredeyse son rötuş zamanıydı.Sayın Zelensky ve Sayın Putin ortaya çıktı ve Ukrayna-Rusya savaşı bitmek üzereydi.Bu daha bitmedi. sadece iki ülke arasındaki bir ihtilaf, batının ortasında Rusya ile bir ihtilaftır.Bu ihtilaf devam ederse yayılma ve derinleşme tehlikesi vardır.Türkiye bu bölgesel yangını söndürmek ve önleyebilmek için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiştir. küresel bir yangın olmaktan kurtarmıştır.Dünyadaki tek lider ve tek ülke olarak iki tarafla da görüşen biri olarak bu görevin ne kadar değerli olduğunu biliyoruz ve bu savaşın bir an önce bitmesi iki tarafın da iradesiyledir. ides. Her iki tarafın da mutlu olacağı bir analiz için çalışıyoruz. Ayrıca bu savaşın devamına ilişkin ortaya çıkan insani sorunları çözmek için diplomasi çerçevesinde adımlar atıyoruz. Esir mübadelesini gerçekleştirmek ve tahıl koridoru açarak küresel gıda krizinin derinleşmesini önlemek Türkiye’nin bu süreçteki önceliklerinden biri olmuştur. Ancak biz bunu yaparken diğer ülkeler bu savaşın devam etmesini, uzamasını ve hatta olabildiğince yayılmasını istiyorlar. Özellikle, bu son silah ve teçhizat sevkiyatının savaşın derinleşmesinden ve genişlemesinden başka bir sonucu olmayacağından endişe ediyor ve korkuyoruz. Dolayısıyla bu kararın ülkeler arasındaki barışı etkileyecek, barış ve refahı sağlayacak bir yaklaşım olmadığını, aksine bölgedeki yangını deyim yerindeyse daha da körükleyecek bir karar olduğunun altını çizmek isteriz. , yakıtla.”

haber-bala.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu