Haber

Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı

– Meşhur Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı

Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver: Tescilli bu çalışmamızın üreticiye katma fiyat sağlamasını bekliyoruz.

ÇANAKKALE – Çanakkale’de 85 bin kar tarlasında her yıl yaklaşık 650 bin tonu üretilen, kendine has kokusu ve tadıyla Türkiye’de ünlü Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı.

Çanakkale Ticaret Borsası, 13 Ocak 2022 tarihinde Çanakkale domatesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusu yaptı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından incelenen başvurular arasına Çanakkale domatesi girdi. 85 bin dekarlık alanda her yıl yaklaşık 650 bin tonu üretilen, askı sürecinde olan ve kendine has kokusu ve tadıyla Türkiye’de üne kavuşan Çanakkale domatesi, yapılan incelemelerin ardından birkaç ay sonunda , 01.08.2023 tarih ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayımlanmıştır. Coğrafi işaret 13.07.2023 tarihinden itibaren tescillidir.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alan 13. eser olduğunu belirtti. Çünkü Çanakkale domatesi toprak yapısı, hava şartları ve coğrafi konumu ile mükemmel bir tat ve aromaya sahip bir domatestir. Batak ovasında ve Kösedere’de yıllardır bu domatesi yetiştiriyoruz. Bu domatesi yetiştirirken hep istediğimiz tescildi. Ne de olsa bu günleri gördük. 1 Ağustos Çanakkale domatesi artık tescilli bir eser oldu, bundan sonra hem üreticilerimiz hem de eser tüketenler Çanakkale domatesinin gerçekten tescilli bir eser olduğunu hem benimseyecek hem de tüketebilecek. İnşallah bu tescilli çalışmamızın üreticiye bir katma değer sağlamasını ve insanların ürettikleri emeğin karşılığını almalarını bekliyoruz. Aksi takdirde ne yazık ki Çanakkale’de, Türkiye’de ve dünyada üretim koşulları her geçen gün zorlaşmasına, toprak, gıda ve tarımın bir bedeli olmasına rağmen üretici sayısı azalmaktadır. Bu nedenle bu coğrafi işaretin alınmasında emeği geçen Borsamıza, Ticaret Odasına, üniversitemize ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Bundan sonraki süreçlerde coğrafi işaret alan domatesin üreticilere de yansımasını ve domates üreticilerinin desteklenmesini bekliyorum. Çünkü Tuta gibi hastalıklar artık üreticileri çok zor duruma soktu, şartlar çok zorlaştı. Üreticiler istedikleri gibi ilaçlama ve gübreleme yapamıyorlar. İstenilen sağlanamadığı zaman üretici de istenilen verim ve kaliteye ulaşamaz. İnşallah bundan sonraki süreç daha iyi olur. Artık tescilli bir eserimiz var ve tescilli eserimize yakışır bir temel bekliyoruz. Üreticiyi desteklemek adına tarladan alınan domates fiyatlarının artmasını bekliyoruz. Çünkü yükselir de üreticinin cebine bir şey girerse ama o zaman üreticinin yüzü güler. Bu destekler verilirse inşallah üreticimiz para kazanır” dedi.

saphanehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu