Ekonomi

Milyonların gözü bugünkü toplantıda! Asgari ücret zammı ile ilgili masada 3 farklı senaryo var.

7 milyonu aşkın çalışanı doğrudan, dolaylı olarak da tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret belirleme süreci devam ediyor. İlk toplantısını 7 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Asgari Fiyat Tespit Komisyonubugün ikinci toplantısını yapacak.

TEMEL EKONOMİK VERİLER TARTIŞILACAK

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından değerli olan bu toplantıda temel ekonomik bilgiler masaya yatırılacak. Hazine, Maliye ve Ticaret bakanlıkları ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları heyet ile paylaşacağı toplantıda tarafların ilk sayıları açıklaması bekleniyor. Öte yandan, Kurul’da emekçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ’in de gelir vergisi tarifesinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sakıncaların kaldırılması konusunu toplantıda sendika teşkilatı nezdinde gündeme getireceği öğrenildi.

3 SENARYO YABANCI

8 bin lira asgari fiyatta manevi sınır olarak görülürken, üç senaryo ve patrona maliyeti şu şekilde:

  • Net asgari ücretin 8 bin liraya çıkması durumunda brüt asgari ücret 9 bin 412 lira, patrona maliyeti ise 11 bin 59 lira olacak.
  • Net asgari ücret 8 bin 250 lira, brüt fiyat 9 bin 705 lira, patrona maliyeti 11 bin 404 lira ise,
  • Net alt fiyat 8 bin 500 TL ise brüt fiyat 10 bin TL, maliyet ise 11 bin 750 TL olacak.

BAKANLIK PAYLAŞILAN ASGARİ FİYAT ANKETİ

Emek Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında basına kapalı gerçekleşen ilk toplantıya Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı. çalışma komitesi üzerinde. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret anketini taraflarla paylaşırken, ankette personel veya patron olmayan çeşitli mesleklerde bulunanların 2023 yılında taban ücrete yönelik ortak beklentisinin yüzde 7 olduğu belirtildi. bin 845 lira.

ASGARİ FİYAT NASIL BELİRLENİR?

Asgari fiyat, personel, patron ve hükümetten beş temsilci dahil 15 kişiden oluşan kanunla belirlenir. Asgari ücret Belirleme Komitesi. Komite, yeni asgari fiyatın belirlenmesi çalışmaları kapsamında Aralık ayı içerisinde adetler bazında dört kez toplanıyor. Bakanlıkça belirlenen üyelerden birinin başkanlığında kurul en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve çoğunluk oyu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde lider olan partinin çoğunluğu kazandığı kabul edilir.

ASGARİ FİYAT NET 5 BİN 500 LİRA

Bir işçi için asgari ücret aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düşüldükten sonra net 5 bin 500 lira 35 kuruş. Taban fiyatın patrona toplam maliyeti bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lirası 1 kuruş sosyal güvenlik primi, 129 lirası 42 kuruş işveren işsizlik sigortası fonu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu