Ekonomi

Kazanç çağrısı: Gerdau 2024 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı, Meksika’ya yatırım planlıyor

Önde gelen çelik üreticilerinden Gerdau S.A. (GGB), 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı ve son kazanç çağrısı sırasında stratejik planlarını tartıştı. CEO Gustavo Werneck ve CFO Rafael Japur, finansal ölçütler, ticari faaliyetler ve sermaye yatırım stratejileri hakkında ayrıntılar da dahil olmak üzere şirketin performansı ve gelecekteki görünümü hakkında bilgi verdi.

Arjantin’de para biriminin değer kaybetmesi gibi zorluklarla karşılaşmasına rağmen Gerdau, güçlü bir işletme sermayesi pozisyonu ve yaklaşan temettü ödemeleri ile hissedar getirilerine olan bağlılığını sergiledi. Şirket ayrıca Brezilya’daki operasyonlarını optimize etmeye ve Kuzey Amerika ve Meksika’daki ayak izini genişletmeye odaklandığını ve Meksika’daki otomotiv endüstrisine hizmet edecek yeni bir yatırım için fizibilite çalışmasının devam ettiğini vurguladı.

Önemli Çıkarımlar

  • Gerdau’nun 2024 yılının ilk çeyreğindeki yatırım harcaması 858 milyon BRL olup, bakım ve rekabetçilik projeleri arasında eşit olarak bölünmüştür.
  • Şirket, Kuzey Amerika ve Brezilya’da artan sevkiyatlar ve daha iyi bir iç pazar karışımı ile olumlu operasyonlar yaşadı.
  • Gerdau, ilk çeyreği bir önceki çeyreğe göre %9 artışla 15,4 milyar BRL işletme sermayesi pozisyonu ile tamamladı.
  • Şirket 610 milyon BRL negatif serbest nakit akışı bildirdi ancak önceki modele göre bu rakam pozitif olacaktı.
  • Temettüler 27 ve 28 Mayıs tarihlerinde Gerdau S.A. için hisse başına 0,28 BRL ve Metallurgica Gerdau için hisse başına 0,19 BRL olarak ödenecek.
  • Meksika’da otomotiv sektörünü hedefleyen potansiyel yeni bir yatırım için fizibilite çalışması devam etmektedir.

Şirket Görünümü

  • Gerdau, kısa vadeli borçlarını yeniden finanse etmek için 2. çeyrekte 1,5 milyar BRL değerinde tahvil ihraç etmeyi planlıyor.
  • Şirket, varlıkları optimize ederek ve potansiyel olarak daha az rekabetçi tesislerdeki operasyonları durdurarak Brezilya’daki rekabet gücünü artırmaya odaklanıyor.
  • Brezilya’da sürdürülebilir madencilik ve yassı çelik yatırımları devam ederken, ABD’deki Jackson tesisi de yakın zamanda modernize edildi.
3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Önemli Ayı Gelişmeleri

  • 2023’ün 4. çeyreğinde gelirler ve maliyetler Arjantin para birimindeki değer kaybından olumsuz etkilenmiştir.
  • Brezilya’daki Shakya tesisi, çalışanların güvenliğini ön planda tutarak yoğun yağış nedeniyle üretimi geçici olarak durdurdu.

Yükselişte Öne Çıkanlar

  • Yöneticiler, özellikle ABD’de özel çelikler pazarının toparlanması konusunda iyimser.
  • Şirket, Brezilya’da inşaat sektöründe bir iyileşme ve daha iyi bir ihracat karışımı görmeyi bekliyor.

Eksiklikler

  • Gerdau, birinci sınıf hurda ile eski hurda arasındaki farkın azalması nedeniyle 4. çeyrekte gelirlerinde düşüş yaşamıştır.
  • Sevkiyatlar, mevsimsel faktörler ve envanter yönetiminden kaynaklanabilecek şekilde üretime kıyasla düştü.

Soru ve Cevaplarda Öne Çıkanlar

  • Şirket, Kuzey Amerika’daki marjları koruyacağına ve önceki yatırımlarla maliyetleri ve rekabet gücünü artıracağına inanıyor.
  • Gerdau, yüksek fırın faaliyetlerini en az 2026 yılına kadar uzatmayı düşünüyor ve bu da bazı yatırımları erteleyebilir.
  • Yöneticiler yılın ikinci yarısında işletme sermayesini azaltmayı bekliyor ve nakit üretimine dayalı potansiyel bir geri alım programını değerlendiriyor.

Gerdau’nun Meksika’daki potansiyel genişleme ve Brezilya’daki varlık optimizasyonu da dahil olmak üzere stratejik hamleleri, piyasa koşullarına uyum sağlama ve karlılığı artırma çabalarını yansıtıyor. Şirket yönetimi, önümüzdeki zorlukların üstesinden gelme ve özellikle otomotiv sektöründeki büyüme fırsatlarından yararlanma konusundaki güvenini ifade etti. Yatırımcılar ve paydaşlar Gerdau’nun girişimleriyle ilgili daha fazla gelişmeyi Ağustos 2024’te yapılması planlanan bir sonraki kazanç konferans görüşmesinde bekleyebilirler.

InvestingPro Insights

Gerdau S.A. (GGB), son finansal performansına ve gelecek planlarına da yansıdığı üzere, stratejik bir odaklanma ile piyasada yol almaya devam ediyor. Piyasa değeri 7,41 milyar dolar ve Fiyat/Kazanç (F/K) oranı 5,41 olan şirket, çelik sektöründe önemli bir oyuncu olarak öne çıkıyor. Özellikle, 2023’ün 4. çeyreği itibariyle son on iki ay için düzeltilmiş F/K oranı 5,77 olup, standart F/K oranına göre hafif bir artışa işaret etmektedir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

InvestingPro İpuçları, Gerdau’nun aynı dönem için 0,81 olan daha düşük Fiyat/Defter oranının, varlıklarına göre düşük bir değerlemeye işaret edebileceğini ve bunun değer odaklı yatırımcıların ilgisini çekebileceğini öne sürüyor. Ayrıca, şirketin son veriler itibariyle temettü verimi %1,85 olup, son on iki ayda %-94,27’lik önemli bir temettü büyümesi düşüşüne rağmen, hissedarlar için hala bir getiri sağlamaktadır.

Gelir açısından bakıldığında, Gerdau 2023’ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki ayda 14,206 milyar dolar gelir elde etti ve brüt kâr marjı %16,44 oldu. Bununla birlikte, şirket aynı dönemde -%16,38’lik bir gelir düşüşü yaşadı ve bu da kazanç çağrısında belirtilen bazı zorlukları yansıtıyor.

InvestingPro, kapsamlı içgörüler ve ek stratejik ipuçları arayan yatırımcılar için kapsamlı bir metrik ve analiz listesi sunuyor. Şu anda InvestingPro ‘da yatırım stratejilerini iyileştirmeye yardımcı olacak birkaç ek ipucu bulunmaktadır. Yatırımcılar bu bilgilere erişmek için INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak InvestingPro aboneliğinde %20’ye varan indirim elde edebilirler. Bu özel teklif Gerdau’nun performansı ve potansiyel yatırım fırsatları hakkında değerli bilgiler sağlayabilir.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu