Ekonomi

İkinci cinsten sonra yeni bir model geliyor! “Orta kutup” işaretleyecek

AK Parti ikinci sağlık seçim kampanyası için kolları sıvarken, yeni dönemde ekonominin rotasının “orta direği” olacak. Özellikle büyük şehirlerde yüksek kiraların, fiyat artışlarının ve hayat pahalılığının önüne geçmek için köklü reform adımları devreye girecek. Orta direği güçlendirecek bir büyüme modeli benimsenecek.

İkinci sağlık oylamasının ardından kesin seçim sonuçları 1 Haziran’da açıklanacak. Seçim sonucunun kesinleşmesini takip eden 3 gün içinde yemin töreni yapılacak. Kabine en geç 5 Haziran’da göreve başlayacak. Yeni dönemin ekonomi ekipleri de belirlenecek. AK Parti ekonomi kurmayları da Hükümet Programının ekonomi bölümünü hazırlayacak. Programda seçim sonuçları ve toplumun her kesiminden gelen talepler dikkate alınacak. Hükümet programının ekonomik ayağı, refah artışı, güçlü bir toplum ve büyük bir ekonomi ile işaretlenecektir. Nüfusu artan ve fiyat artışlarının en çok hissedildiği şehirlerin birer birer yeniden yapılandırılması sağlanacaktır.

KİRALAR İLK SIRADA

AK Parti strateji ekibinin tespitlerine göre, büyükşehirlerde seçmenin en çok dile getirdiği sorunlar yüksek kiralar ve enflasyon.Bu tespit dikkate alınarak dar gelirli vatandaşların harcama kompozisyonunda önemli yer tutan kira harcamalarının azaltılmasına yönelik sosyal konut projelerine kararlılıkla devam edilecektir. Kiracıları korumak için uygulanan yüzde 25 tavanının uzatılması, fırsatçı ev sahiplerine verilecek cezaların artırılması öngörülüyor. Kira artışına ilişkin yasal frenleme çalışması, Adalet Bakanlığı ile uyumlu olarak ilgili bakanlıkların da katkısıyla hızlı bir şekilde tamamlanacak. Türk Ceza Kanunu’nda düzenleme yapılırken “hapis, adlî para cezası veya para cezası” olmak üzere üç alternatif inceleniyor. Mevcut sistemde kira artışını baz alan TÜFE’nin 12 aylık ortalaması yerine bir üst sınır getirilmesi seçenekler arasında yer alıyor. Gayrimenkulün yaşı, metrekaresi, katı, konumu ve kalitesi dikkate alınarak bölgesel fiyatlar belirlenecektir.

YÜKSEK FİYATLARLA MÜCADELE

Enflasyonun dar gelirli vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldıracak politikalara hız verilecektir. Başta temel gıda ürünleri olmak üzere fiyat dalgalanmalarını önleyecek politikalara hız verilecektir. Tarımsal üretim, verimlilik ve lojistik planlama daha da güçlendirilecek, gıda arz güvenliği sağlanacak ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın önüne geçilecektir.

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu