Yaşam

Bilnet Lisesi Öğrencilerinden İki Önemli Çevre Projesi

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV) tarafından yürütülen “Çevrenin Genç Habercileri” programına bu yıl katılan Bilnet Karşıyaka Lisesi öğrencileri, çevreye olan duyarlılıklarını bir kez daha göstermek için yeni bir projeye imza attılar. İlk olarak BİLNET’ten gelen öğrenciler, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki kuraklığa dikkat çekmek için İzmir’in Menemen ilçesine bağlı Yanık Köy Mahallesi’nde yaşanan kuraklığı ve bu kuraklığın işin niteliğine etkisini gözlemledi. üretilen, işin büyüklüğü ve çiftçi. Proje kapsamında Menemen İlçe Tarım Müdürlüğü ve çiftçilerle görüşerek kuraklığın boyutunun ürkütücü olduğuna dikkat çektiler.

Akademik eğitimin yanı sıra kültürel ve sosyal etkinlikleriyle de adından söz ettiren Bilnet Karşıyaka Kampüsü öğrencilerinin ikinci projesi ise İzmir’de yerleşim yerlerine yayılan plastik çöplere ve çevre kirliliğine dikkat çekmek oldu. Her yıl olduğu gibi 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde de faaliyetlerine devam eden Bilnet Karşıyaka Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri, bu yıl da Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜÇEV) tarafından yürütülen “Çevrenin Genç Habercileri” programına katıldı. . ilçeye bağlı Harmandalı Mahallesi’ndeki plastik çöplükte detaylı çalışma yaptı. Harmandalı sakinleriyle yaptığı bu görüşmelerde plastik çöplüklerin ürkütücü boyuta ulaştığının altını çizdi.

Ege Bölgesi’nde Üretim Alanları Yok Olur, Çiftçi Kuraklığa Teslim Olur!

Bilnet Karşıyaka Lisesi öğrencileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın yürüttüğü “Çevrenin Genç Sözcüleri” programına katılarak İzmir’deki kuraklık sorununu araştırdı. Öğrencilerin gözlemlerine göre, kuraklığın kademeli olarak kendini göstermesi, gerekli önlemlerin zaman içerisinde alınmasına olanak sağlamaktadır. Ne yazık ki kuraklık zamanla kendini gösterse de oldukça büyük ve ağır sonuçlara yol açmaktadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün artarken, ülkenin tarım üssü olan Ege Bölgesi’nde üretim alanları yok oluyor ve çiftçi kuraklığa teslim oluyor. Kış aylarında ortalama yağışların düşmesiyle birlikte İzmir, Manisa ve İç Ege’de yaşanan kuraklık resmi verilere de yansıdı. Bölgenin bereketli topraklarından biri olan Menemen Ovası kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Küresel iklim değişiklikleri sonucunda yeterli yağışın olmaması ve bunun sonucunda barajlardaki su seviyesinin düşmesi Türkiye’nin en verimli havzalarından biri olan Menemen Ovası’nı olumsuz etkilemektedir.

Geleceğimiz İçin Plastiğe Hayır Mı Diyoruz?

plastikler; Ham petrol, kömür ve gaz gibi maddeleri içerir. Doğaya atıldıklarında görüntü kirliliğine neden olurlar ve çevredeki canlılara ve toprağa çok fazla zarar verirler.

Günlük hayatımızda en çok kullandığımız eşyaların başında çantalar ve pet şişeler gelmektedir. Bu plastikler marketlerde, marketlerde ve daha fazlasında satılmaktadır. Çoğunu günlük hayatta tek kullanımlık formda tüketiyoruz. Bu nedenle çevremizde çok fazla atık oluşuyor. Ayrıca plastikler er ya da geç çöp olarak doğaya geri dönüyor. Geri dönen bu plastik çöpler doğal olarak doğaya, canlılara ve insanlara zarar vermektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu