Teknoloji

Almanya ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde küçüldü

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) öncü verilerine göre Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 azaldı.

Almanya ekonomisinin son çeyrekte yüzde 0,3 küçülmesi bekleniyordu. Üçüncü çeyrekte Almanya ekonomisi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 büyüdü.

Ülkenin GSYİH’si 2022’nin son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 arttı.

Destatis’in açıklamasında, “Alman ekonomisi geçen yılın ilk üç çeyreğinde zorlu koşullara rağmen iyi performans gösterdikten sonra, 2022’nin dördüncü çeyreğinde ekonomik performans bir ölçü geriledi.”söylendi.

Alman ekonomisinin son çeyrekte daralmasının temel nedeni yüksek enflasyonun özel tüketimi yavaşlatmasıydı.

Destatis, 24 Şubat’ta son çeyreğe ilişkin ayrıntılı verileri yayınlayacak.

Ekonomistler, Avrupa’nın en büyük ekonomisi durgunlukta olduğu için GSYİH’nın bu yılın ilk çeyreğinde daha da düşmesini bekliyorlar.

teknik durgunluk, “Üst üste iki çeyrektir GSYH’de daralma”olarak ifade edilir.

Almanya, 10 yıllık iyi ekonomik büyümenin ardından Kovid-19 salgınının ilk yılı olan 2020’de 2009’dan bu yana ilk resesyonunu yaşadı.

Almanya’da hükümet, daha önce bu yıl için eksi yüzde 0,4 olarak açıkladığı büyüme beklentisini 25 Ocak’ta yüzde 0,2’ye yükseltti.

Ülkede yıllık enflasyon ise düşen elektrik fiyatları ve hükümetin hanehalkı elektrik faturalarını bir defaya mahsus ödemesi nedeniyle Aralık ayında ikinci kez yüzde 7,9’a geriledi.

habergole.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu