Teknoloji

2025’te tekrar gidecekler… NASA: Ay’da yaşam olabilir!

NASA, Artemis projesi kapsamında 2025 yılının sonlarına doğru Ay yüzeyine iniş yapmayı planlayan astronotların Ay’a ayak basan ilk organizmalar olmayabileceğini söylüyor.

Space.com’a göre, NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde gezegen araştırmacısı olan Prabal Saxena yaptığı açıklamada. “Ekibimizin bulduğu en çarpıcı şeylerden biri, belirli mikrobiyal yaşamın yaşayabileceği aralıklar hakkında yapılan son araştırmalar göz önüne alındığında, bazı havasız cisimlerde nispeten korunaklı alanlarda bu tür yaşam için potansiyel olarak yaşanabilir nişler olabileceğidir.”söz konusu.

İNİŞ İÇİN 13 POZİSYONDAN BİRİ SEÇİLECEK

Söz konusu mikrobiyal yaşamın Ay’ın güney kutbundaki sürekli gölgelenen kraterlerde barınıyor olabileceği belirtildi. Saxena, özellikle Dünya’da ortaya çıkan yaşam formlarının Ay’a yaptıkları yolculukta hayatta kalıp kalamayacakları.Merak ediyor.

Bu, NASA’nın yarım yüzyıldan fazla bir süredir Ay’ın yüzeyine yaptığı ilk mürettebatlı görevidir. Artemis 3 görevinde güney kutbu yakınında 13 konum seçeneği olduğundan, bu her zamankinden daha önemli kabul ediliyor.

Saxena ve ekibi geçtiğimiz günlerde bir çalıştayda bu potansiyel iniş bölgeleri üzerine bir araştırma sunarak, Ay’da mikrobiyal hayatta kalma olasılığının dikkate alınması gerektiğini savundu.

Uzmanlar, organik moleküllerin göktaşları aracılığıyla uzayda yolculuk etmiş olabileceğini belirtirken, mikropların bu yolculukta hayatta kalacağının garantisi yok.

“AY’A GİDEN İLK KİŞİLER ORADA MİKROP BIRAKMIŞ OLABİLİR”

Uzmanlar bir ihtimal daha olduğunu söylüyor. “İnsanlar Ay’a en son gittiklerinde (veya 2019’da, başarısız bir Ay iniş aracının yüzeyine bir grup dayanıklı tardigrad sıçradığında), orada mikrop bırakmış olabilirler.”söz konusu.

NASA Goddard’da organik bir jeokimyacı olan Heather Graham, Space.com’a şunları söyledi: “Keşif geçmişimiz ve çarpışma kayıtlarımız hakkında sahip olduğumuz kapsamlı veriler göz önüne alındığında, ikinci, ancak daha az etkili, erken karasal kaynak olarak, insanları mikropların en olası vektörü olarak görüyoruz.”söz konusu.

Uzmanlar, Ay’da yaşam varsa, muhtemelen Dünya’daki yaşamın kaynağı olacağını ve Ay’da mikropların yaşayabileceğini keşfetmenin çok büyük etkileri olacağını söyledi.

KAYNAK: HABER7

seferihisarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu